MENU
Üye Ol | Giriş Yap
Koronavirüsü Hayvanlarda İnsanlara Geçer mi?

Koronavirüsü Hayvanlardan İnsanlara Geçer mi?

Koronavirüsü’nün hayvandan insana geçip geçmeyeceği tartışma konusu oldu. Türk Veteriner Hekimleri Birliği, bu konuyla ilgili basın toplantısı düzenledi. Toplantıda, şu ana kadar böyle bir vakaya rastlanmadığı belirtildi. Evcil hayvanı olanlara da “hijyen kurallarına uyun” çağrısı yapıldı.

Türk Veteriner Hekimler Birliği BaşkanıAli Eroğlu, corona virüsün hayvandan insana bulaşıp bulaşmadığına ilişkin, “Hastalığın yayılmasında köpeklerin bir rol oynadığına veya köpeklerin bu hastalığa yakalandıklarına dair hiçbir kanıt yoktur” açıklamasında bulundu.

Hong Kong’ta 26 Şubat’ta bir köpekte virüse rastlandığını ancak virüsün insandan hayvana bulaştığını belirten Eroğlu, “Covıd-19 yayılmasının sebebi insandan insana bulaşmadır. Şimdiye kadar evcil hayvanların hastalığı yayabileceğine dair bir kanıt bulunmamıştır” dedi.

Coronavirus Şüpheli Hasta, Hayvanlarla Yakın Temastan Kaçınmalı

Eroğlu, evcil hayvanı olanları virüs tehdidine karşı hijyen kurallarını uygulamaları için uyararak, “Hayvanlara dokunurken, bakımları yapılırken temel hijyen ve biyogüvenlik kurallarına her zaman uyulmalıdır. Bu kurallar; hayvanlara yaklaşmadan önce veya sonra ve hayvanların yemlerine, eşyalarına dokunmadan önce ve sonra ellerin yıkanmasını ve çok yakın temastan kaçınmayı içerir” şeklinde konuştu.

Eroğlu’na göre koronavirüs hastası olanlar veya tıbbi gözetimdekiler evcil hayvanlarından yakın temastan kaçınmalı.

Memorial Hastanesi’nden Prof. Dr. Sibel Gündeş şunları söyledi:

Genel olarak hayvanlarda hastalıklara yol açan virüsler insanlarda enfeksiyonlara yol açmaz. Özellikle kediler, köpekler son salgına yol açan koronavirüs için ara konak olarak tespit edilmediler. Son corona virüs salgınının nereden kaynaklandığına dair ispatlanmış bir veri henüz yok. Corono virüslerin yarasalarda çok yaygın olduğu biliniyor. Bir yarasada virüsün ana konağa geçmesi için bir mutasyon geçirmesi gerekiyor. Nitekim bu virüsler kolaylıkla ara konağa ara konaktan da insana geçmiyor.

Bu yazıyı diğer hayvanseverler ile paylaşmayı lütfen unutmayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir