MENU
Üye Ol | Giriş Yap
İstanbul Şehir Hatlarında Evcil Hayvanlar için Düzenleme

İstanbul Şehir Hatlarında Evcil Hayvanlar için Düzenleme

İstanbul Şehir Hatları vapurlarında 26.07.2017 tarihi itibariyle evcil hayvan yasağı kaldırıldı. İstanbullular artık evcil hayvanlarını kafese koymadan vapura binebilecek.

Geçen ay İstanbul Deniz Otobüsleri’ne (İDO) ait bir feribotun evcil hayvan taşıma bölümünde “Sushi” isimli bir köpeğin ölmesi tartışma yaratmıştı. Sosyal medya üzerinden örgütlenen on binlerce kişi de imza kampanyası başlatarak İstanbul Şehir Hatları vapularındaki kafes yasağının kaldırılmasını istemişti. Kampanya metni şu şekilde:

Şehir Hatları’na gelen yeni uygulama ile artık evcil hayvanlar kafeslerinde, köpekler ise kafeslerinde VE ağızlıklı bir şekilde yolculuk yapabilecekler. Evcil hayvanı ile seyahat eden yolcu, beraberinde ağızlığı olmasına rağmen kafesi olmadığı takdirde hiç bir şekilde vapurlara alınmamaktadır.

Bu uygulama sadece bir takım insanların şikayetlerini tatmin etmek adına, üzerine düşünülmeden hayata geçirilmiş ve evcil hayvanı olan insanlara hiç bir makul çözüm yolu sunulmamıştır.

Bu durumda; ortalama 20 kiloluk bir köpek ile seyahat eden yolcunun her seferinde kafesle birlikte toplamda 40 kiloyu bulacak bir ağırlığı taşıması beklenmektedir. Bunun yanında ise; tek bir kafesin ortalama maliyeti 500-2000 TL arasında değişmektedir.

Örneğin; Golden Retriever cinsi bir evcil hayvana sahipsiniz ve Kadıköy’den Beşiktaş’a yolculuk yapmak istiyorsunuz. Şahsi arabanız yok ve bilindiği üzere köpeğinizle diğer toplu taşımaları kullanma imkanınız zaten yok. Bu alınan karar ile artık yanınızda en az 20 kiloluk bir kafes taşımadığınız sürece artık vapura da binme imkanınız yok. Bu Adalar’da ikamet eden kişiler için ise hiç bir ulaşım şansı kalmaması anlamına da gelmektedir.

Bu en hafif tabiriyle acımasızlık, düşüncesizlik ve mantıksızlık. Hayatlarımızı kolaylaştırmaya yönelik kararlar alması gereken kurumların aksine bizleri mağdur etmesi kabul edilemez. Gereğinin yapılması için;

Lütfen kampanyayı imzalayın; evcil hayvan dostlarımızın ve sahiplerinin mağduriyetlerinin fark edilmesine ve giderilmesine yardımcı olun.

Beyaz Masa’yı (153) arayıp konu hakkında şikayet oluşturmak çok önemli; arayarak sürecin hızlanmasına büyük katkı sağlayın.

Bunun üzerine yeni bir düzenleme yapıldı ve Şehir Hatları “Sizlerden gelen talep üzerine kafesi olmayan evcil hayvanlar ağızlık takmak koşulu ile gemi görevlilerinin gösterdiği emniyetli yerlerde sefere kabul edilecektir” açıklaması yaptı. Görme ya da işitme engelli yolculara refakat eden rehber köpekler ise belirlenen yolcu salonlarının içine alınacak.

Evcil hayvan ile vapura binilebilir mi?

  1. Evcil hayvanlar kafeslerinde olmak koşulu ile yolcu salonlarının dışında ve gemi görevlilerinin gösterdiği emniyetli yerlerde taşınabilecektir; gemi tipi ve alanların uygunluğuna göre taşımada sınırlama getirilebilir.
  2. Kafesi olmayan evcil hayvanlar ağızlık takmak koşulu ile gemilerde yolcu salonlarının dışında ve gemi görevlilerinin gösterdiği emniyetli yerlerde sefere kabul edilecektir.
  3. Kafeslerinde olmak koşuluyla sadece küçük evcil hayvanlar (kuş, kedi, tavşan, vb.) ile yolcu beraberinde seyahat eden rehber köpekler (tıbbi destek veren/görme ve duyma engelli yolcuya refakat eden/duygusal destek veren rehber köpekler) belirlenen yolcu salonlarının içerisine kabul edilirler. Duygusal destek amacıyla yetiştirilmiş, manevi destek ve psikiyatrik hizmet veren köpeklerin yolcu salonlarının içerisine kabul edilmesi için yolcu adına düzenlenmiş geçerli bir sağlık raporunun (akıl sağlığı uzmanından alınmış) mutlaka yolcu beraberinde bulunması gerekmektedir. Rehber köpekler temiz, özel tasması takılı olarak sahibinin ayaklarının dibinde oturtulmalıdırlar.
  4. Evcil hayvanın sağlıklı, zararsız, temiz ve kokusuz olması gerekmektedir. Hayvanın durumu şüpheli görülürse, (huzursuz, saldırgan, hastalıklı vb.) ŞEHİR HATLARI A.Ş. görevlileri tarafından gemiye kabul edilmeyebilir.
  5. ŞEHİR HATLARI A.Ş., taşınan hayvanın seyir esnasında veya sonrasında sağlık durumunun kötüleşmesi, ölmesi, kaybolması veya yaralanması halinde hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Bu sebeple ortaya çıkabilecek masraf ve sair zararlardan Şehir Hatları A.Ş. hiçbir şekilde sorumlu değildir. Gerekli önlemlerin alınması evcil hayvan sahibine aittir.
  6. Şehir Hatları A.Ş’nin sorumluluk sahası olan iskele ve gemilerde evcil hayvanların verebileceği her türlü zarardan (üçüncü kişilere verilecek zaralar da dahil) evcil hayvan sahibi sorumludur.

Bu yazıyı diğer hayvanseverler ile paylaşmayı lütfen unutmayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir